דלג למרכז העמוד (מקש s) דלג לעמוד יצירת קשר (מקש 7) דלג לעמוד מפת האתר (מקש 8) דלג לעמוד נגישות (מקש 9)
תפריט

הטרנד העולמי: השקעה בקנאביס

כן הכותרת אינה טעות ולא, לא 'לקחנו לריאות'. מהפכת הלגליזציה בחלק ממדינות ארצות הברית דוגמת קליפורניה וקנדה מקבלת ביטוי גם בשוק ההון. היום בחצות (שעון מקומי) נפתח השוק הקנדי לצריכה ולשימוש עצמי של קנאביס. הלגליזציה  הרשמית תביא את חברות הקנאביס למבחן התוצאה. בינתיים, הנה כל מה שהמשקיע צריך לדעת על התעשייה  המדוברת של השנה.

מהרפואה לכלכלה

נתחיל ברקע היסטורי: הסיפור של הקנאביס והחברה (והכלכלה) האנושית הוא סיפור עתיק ששורשיו מתחילים עוד טרם ההיסטוריה הכתובה. חוקרים משערים שמקור הצמח במורדות ההימלאיה ומשם הוא התפשט, ראשית בהודו ובמזרח הרחוק ובהמשך לארצות המזרח התיכון.  לאירופה והעולם המודרני הקנאביס הגיע בעקבות מסע נפוליאון למצרים. בראשית המאה העשרים החלו לאסור את החומר לשימוש (וגידול), וב-1937 כאשר ארצות הברית הפכה את החומר ללא חוקי, רוב מדינות העולם הלכו בעקבותיה. למרות האיסור, השימוש בקנאביס היה ועודנו מאוד פופולרי, אבל האיסור הפך אותו ללא רלוונטי מבחינה כלכלית לשנים ארוכות. לפחות לא בערוצים החוקיים. 

תגלית ישראלית

הסדק המשמעותי הראשון בחומה נוצר בזכות גילוי של הפרופסור הישראלי רפאל משולם,  שבראשית שנות השמונים, בעודו חוקר במכון ויצמן, בודד את החומרים הפעילים בחומר הקנאביס ותגליותיו עוררו עניין רב בקרב חברות התרופות. העניין של הממסד הרפואי הוביל למחקרים רבים, שביחד עם הדרישה מלמטה, דחפו כמה מדינות בארצות הברית לאשר שימוש רפואי בצמח הקנאביס. ומרגע שנפער סדק בדלת החוקית גם הכלכלה החלה לומר את דברה.

הסיפור של היום – התסבוכת הפדרלית

זהו המקום לציין שגם במדינות, בארצות הברית עצמה, שהתירו את השימוש והמסחר בקנאביס, המעמד החוקי של הצמח עודו מעורפל. בארצות הברית סמכויות רבות מאוד נתונות להחלטה ריבונית של המדינות עצמן, אך מעל הריבונות העצמית בכל מדינה יש גם חקיקה פדרלית שתקפה לכל שטח ארצות הברית, וזו שוללת את ההיתר מכול וכול. עד היום החליטו הרשויות הפדרליות לא להיכנס לעימות חזיתי עם המדינות שבחרו לצעוד במסלול הלגליזציה, אך המדיניות הזו עלולה להשתנות במחי הוראה של נשיא קפריזי, והרוח שנושבת מהכיוון של ממשל טראמפ בהקשר הזה אינה מעודדת. גם בלי החרב המתהפכת של שינוי בסטטוס קו, האנומליה הזו, בין החוק המקומי בקליפורניה ובין הנוקשות הפדרלית, על המסחר ופיתוח התחום. השינוע של הסחורה בין המדינות נחשב לעבירה פלילית וכל זליגה של פעילות, אפילו פעילות עסקית עקיפה, למדינות בהן הצמח עדיין לא חוקי, עלולה להסתיים בכתב אישום.

מנגד, הבום הכלכלי והיקף העסקאות העצום באזורים המותרים, יחד עם גידול המגמה ללגליזציה ומדינות אשר הלכו  בדרכה של קולורדו כמו וושינגטון, אורגון ואלסקה וכעת גם קליפורניה שהפכה כעת לשוק הקנאביס החוקי הגדול בעולם אשר מתיקות שימוש בקנאביס לא רק לצרכים רפואיים, אלא גם לשימוש חופשי לצרכי 'פנאי והנאה', כל אלה יצרו באזז סביב התחום שבהחלט קרץ למשקיעים וליזמים בשוק ההון.

בנאסד"ק מקבלים תיאבון

ברגע שתחום הקנאביס החל להתפתח כתעשייה לגיטימית, הפיתוי של שוק ההון, שמשווע לאפיקים חדשים והצורך של התעשייה הזו בהון פיתוח, הפכו את החבירה לבלתי נמנעת. חשוב להבין שתעשיית הקנאביס הרבה יותר רחבה וורסטילית ממה שנדמה במבט ראשון. מעבר לחקלאים והעסקים שמשווקים את הסחורה התפתח עולם שלם של חברות לוויין שמוכרות ומפתחות ציוד גידול ייעודי, פיתוח זנים וזרעים, פיתוח וייצור מוצרי לוואי כמו שמנים ותמרוקים, מוצרי המפ (,Hemp שימוש בעלי הצמח ליצירת בדים וניירות), חברות ייעוץ מיוחדות שקמו כדי להתמודד עם התסבוכת הרגולטורית שהזכרנו ועוד. כשהפעילות החלה לתפוס רווח לא לקח הרבה זמן עד שבתי השקעות ויזמי שוק הון  נכנסו לתמונה.

מאחר שהדרך לשווקים המובילים בארצות הברית היתה חסומה התופעה הזו התחילה בעיקר מעבר לגבול – בקנדה. הרגולציה הקנדית התגלתה כהרבה יותר ליברלית ופתוחה לקבל את הגישה החדשה כלפי קנאביס גם בזירה הבורסאית.

בהקשר הזה ראוי להזכיר את החברה הקנדית 'אורורה קנאביס' שהיתה הראשונה לגשת לתחום הזה בגישה תאגידית. אורורה לא הסתפקה במעמד של יצרנית מובילה, היא יצאה למסע רכישות של חברות בתחום וסימנה את עצמה כמעצמה. את מסע הרכישות שלה היא מימנה באמצעות הנפקה בבורסה של טורונטו. לאחרונה, דיווח (שבינתיים הוכחש) על שיתוף פעולה אפשרי בין אורורה לקולה קולה הקפיץ את מניות החברה לשמים. והיום אורורה היא כבר לא השחקנית המשמעותית היחידה. נכון לראשית חודש ספטמבר 2018 עמדו ההשקעות בחברות וקרנות השקעות בתחום הקנאביס על 5.6 ביליון דולר.

מניית Tlry

עם כל הכבוד לבורסה הקנדית, הזירה של הדגים הגדולים היא הנאסד"ק האמריקאית. למרות החרב הפדרלית והאי-בהירות הרגולטורית הסכומים המטורפים שרצים בתחום אמרו את דברם. בעוד אורורה קנאביס מתלבטת אם ואיך להנפיק בבורסה האמריקאית, פרצה את הגדר חברה חדשה בשם Tlry.

מאחר שחברת קנאביס אמריקאית לא יכולה להנפיק בבורסה בארצות הברית, Tlry הנפיקה את עצמה בנאסד"ק כחברה קנדית. שווי המניות של החברה שהוצעו ביום הראשון בשער של 17 דולר ליחידה, זינק תוך כמה ימים ועבר את ה-200 דולר ליחידה – הצלחה בורסאית מטורפת בכל קנה מידה שהפכה את המניה למדוברת בין כל סוחרי שוק ההון בעולם.

אבל האם באמת יש לזה כיסוי? הפעילות בפועל של Tlry מייצרת רווח של 50 מיליון דולר בשנה. נשמע כמו סכום נאה, אבל כרגע ערך המניות בבורסה מגלם שווי חברה של 12 מיליארד דולר, שזה הרבה הרבה יותר מ-50 מיליון – חוסר התאימות הזה מרגיש קצת כמו בלון. נציין שאנליסטים ומשקיעים רבים לא רואים בעובדה הזו בעיה. הם טוענים שהצמיחה בשוק תפצה על הפער הזה בקלות ושבעתיד ערך המניה רק צפוי לעלות. אך לדעתנו ממש לא בטוח שמניית Tlry היא השער שמוביל לרווחים האלה, בסופו של יום ל- Tlry אין פטנט ייחודי שמצדיק את מחיר המניה, ויהיו מתחרים נוספים.

מחכים שהעשן יתפזר

גם בניכוי הסכנה שהממשל הפדרלי 'ישתגע' (ואין זו סכנה תיאורטית), ישנה תחושה שהאופטימיות סביב מניית Tlry מוגזמת. ישנן סוגיות לא פתורות של מיסוי ורגולציה. מיסוי על קנאביס, כלל  הנראה, יהיה ברף העליון והדרך להשגת אישור FDA על מוצרים תיקח שנים ארוכות. חשוב לזכור שקנאביס זו סחורה חקלאית ואם הגידול העולמי יזנק וייווצר היצף של סחורה – הערך שלו ירד. אין ספק שתחום הקנאביס יגדל בטווח הנראה לעין והוא בהחלט עשוי להניב רווחים נאים למשקיעים, כמו הרבה בתי השקעות בעולם עקבנו אחר ה-FOMO (Fear Of Missing Out) שעוררה מניית Tlry – השוק מצביע ברגליים וקשה לעמוד מנגד. אבל כאן נכנס לפעולה מערך האנליזה המקצועי בטופ אלפא, שקבע שההייפ סביב Tlry מוגזם – ואכן בימים האחרונים עושה רושם שהמניה מבצעת תיקון כלפי מטה. לטווח הארוך זה כנראה בריא יותר לחברה, אבל ספק אם המשקיעים שנכנסו למניה בשער של יותר מ-200 דולר יסגרו את הפער בזמן הקרוב.

שואפים ליותר

אנחנו בבית ההשקעות טופ אלפא קצת יותר סקפטיים. נכון שתחום הקנאביס נמצא בצמיחה ושהמגמה העולמית בסוגיות של לגליזציה ורגולציה בסך הכול חיוביות, ועדיין יש לא מעט מהמורות בדרך, ועד שהרווחים יעלו, אם בכלל, עלולות לעבור שנים ארוכות. לכן החלטנו לעת עתה לא להשקיע במניות קנאביס. התנודתיות הגבוהה שלהן וחוסר הבהירות החוקית הופכים אותן כרגע לנכס בעל סיכון. אנחנו ממשיכים לעקוב באדיקות אחר התחום והכיוונים שצפויים לשוק בעתיד, ואם המציאות תשתנה ייתכן שגם אנחנו נשנה את מדיניות ההשקעה בהקשר הזה.

הסקירה/ות לעיל, הינה עבודת מחקר שהוכנה על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות טופ אלפא ניהול תיקי השקעות בע"מ. בידי רו"ח בועז צליח בעל רישיון ניהול תיקים מספר 01601 ובוצעה בהסתמך על מידע פומבי גלוי לציבור המתבסס על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרי מוצא ו/או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים .כמו כן 'עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע המוצג לעיל, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו לכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ -בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע -לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לא להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע לעיל וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. אין באמור במסגרת המידע לעיל כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי.

יש לך שאלה?