על הקשר בין הריבית באמריקה לתיק ההשקעות שלכם
כשמסתכלים על שוק ההון בעשרים השנים האחרונות אפשר לראות שבסך הכול השוק הזה האיר פנים למשקיע הישראלי. באופן נקודתי אמנם היו מניות שלא האירו פנים למשקיע וזה בא כמובן על רקע משברים קצרים, שהבולט שביניהם היה משבר הסאב פריים בארצות הברית בספטמבר 2008, שבאופן זמני השפיע גם על המשקיעים בישראל, אבל בתמונה הגדולה המשקיעים בישראל עשו תשואות יפות.
בית השקעות נבחן בתקופות קשות
קל 'להצטיין' כששוק נמצא במגמה חיובית לאורך שנים. כמעט כל בית השקעות בסביבה הצליח להציג מגמות חיוביות. החוכמה היא לשמור על ערך ההשקעה ולהשיג למשקיעים תשואות חיוביות גם כשהשוק מדשדש או חלילה בנסיגה. דווקא בתקופות הקשות הערך המוסף של בית השקעות מקצועי מקורי ולא פחות חשוב שמרני בא לידי ביטוי, וכשמתבוננים על מצב השווקים העולמי בשנה האחרונה ועל כמה מהמהלכים הפוליטיים והגלובליים שמתרחשים היום לנגד עינינו, לא מוגזם להניח שאנחנו נמצאים במקום שהשמרנות היא לא מילה גסה.
המשבר הפוליטי חברתי באירופה ששיאו נרשם במהלך הברקזיט, נותן את אותותיו ביבשת שחלקה חווה מיתון. בחירתו של דונאלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית חוללה שינוי במדיניות הסחר האמריקאית והיום אנחנו חיים במציאות ובתחושה של מלחמת סחר בין ארצות הברית, סין ואירופה. התנודות שאנו חווים בשערי מטבע החוץ בעולם ביניהם ההתחזקות של הדולר עשויה לחולל 'מלחמת מטבעות' וחוסר הבהירות משפיע על השווקים, (חווינו זאת בתנודה חזקה במחירי הנפט ב- 2015 כאשר הנפט התרסק ממחיר של 110 $ למחיר שפל של קצת מתחת ל – 30$, תנודה חזקה זו הרעידה את אמות הסיפים בבורסות כאשר השיא היה בירידות חדות בתחילת 2016, שלאחריהן הגיע התאוששות שנמשכת עד כתיבת שורות אלה..), וכמובן גם על שוק ההון הישראלי.
באופן טבעי, גם מי שלא נפגע ישירות מהמשבר, נוקט בפוזיציה יותר זהירה ויושב על הגדר. בתקופה כזו קשה ואף מסוכן להצטיין ואפשר להניח שמרבית בתי ההשקעות בישראל, שלא השכילו לערוך רפורמה במדיניות ההשקעות שלהן, כנראה לא יזכרו את השנה הזו כשנת שיא.
מצד שני כשהשווקים מדשדשים דווקא בתי השקעות שחושבים ופועלים אחרת יכולים לבלוט ולבדל עצמם לטובה ביחס לכלל. בטופ אלפא אנו מכוונים לחשיבה יצירתית שתבדל אותנו מהכלל
משבר הוא גם הזדמנות
יש כמה דרכים בהן בית השקעות יכול להתנהל בתקופת משבר. מה שמשותף לכולן, הוא, היכרות עמוקה עם השווקים, הבנה טובה של הנתונים המאקרו כלכליים הגלובאליים, הבנת הפסיכולוגיה של המשקיעים וכמובן מערך של אנליסטים מקצועי – שמספק מידע אמין ומדויק בזמן אמת. כשמדובר בבתי השקעות כמו 'טופ אלפא' שמראש מוכוונים להשקעה במניות ערך, מידע כזה יכול להיות כלי רב עוצמה. כך, למשל, בזמן משבר הברקזיט, כשרוב בתי ההשקעות בישראל ישבו על הגדר, זיהו האנליסטים של 'טופ אלפא' פוטנציאל חד פעמי וחריג מסוגו לאחר שביום ההודעה על הברקזיט חלק ממניות הבנקים באנגליה חוו את הירידה בין הגדולות בהיסטוריה ביום אחד שהיה תוצר של פאניקה וחוסר וודאות זמני ב'טופ אלפא' לא החמצנו את ההזדמנות לקנייה, ואכן כעבור זמן קצר המניות האלה רשמו תיקון שהניב תשואה יפה למשקיעים שלנו.
אבל מעבר לזיהוי הזדמנות נקודתית, חלק משמעותי מניהול מדיניות השקעה נבונה מתבסס בעיקר זיהוי מגמות ארוכות טווח טרם התרחשותם וניווט ההשקעות בצורה נכונה בהתאם לתחזיות אלה. מגמה חיובית כזו ניתן למצוא בחלק משוק האג"ח בארצות הברית.
בשנים האחרונות הכלכלה הישראלית מהווה אי של יציבות והשקל נחשב לאחד המטבעות החזקים בעולם. כתוצאה מכך שוק האג"ח הישראלי חווה פריחה יוצאת דופן והרבה בתי השקעות ביססו חלק גדול מההשקעות שלהם באג"ח ישראלי קונצרני. אבל מה שהיה נכון עד היום, לא בהכרח נכון למחר. ע"פ כל הסימנים שזוהו ע"י האנליסטים שלנו המגמה שהתאפיינה עד כה בשווקי האג"ח בעולם בכלל ובעיקר בארה"ב מתהפכת לעומת זאת ההשקעה באג"ח מקומי עשויה להקשות על המשקיע המתחוכם לאתר הזדמנויות מבעבר. ב'טופ אלפא', שמתמחה בהשקעות בשווקי חו"ל, אנו עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות בשוק האג"ח האמריקאי בכללותו ומסתמן שבנקודת הזמן הנוכחית שוק האג"ח האמריקאי בהחלט ראוי להיות אלטרנטיבה משתלמת על פני האג"ח המקומי בשנה הקרובה?
האמריקאים מעלים את הריבית
עבור מי שמחפש אלטרנטיבה להשקעות באג"ח ישראלי ואינו מעוניין בחשיפה גבוהה למניות, שוק האג"ח האמריקאי פותח כמה הזדמנויות אטרקטיביות. זה מתחיל כמובן במגוון. בשונה משוק האג"ח הישראלי שממוקד בעיקר באג"ח של חברות נדל"ן, ההיצע בשוק האמריקאי, סוגי החברות הרב שפועלות בסקטורים רבים ומגוונים אשר שמנפיקים אג"ח הרבה יותר גדול. בנסיבות אלו מתקיימת קרקע פוריה להשקעות – יש הרבה יותר אפשרויות (והזדמנויות) בשוק האג"ח האמריקאי.
ויש גם נתונים מעניינים, נתחיל בשורה התחתונה: כשבוחנים את ממוצע תשואות האג"ח בארץ ובארצות הברית בעשור האחרון רואים שבשעה שאג"ח ישראלי הציגו תשואה ממוצעת של 2.2% בעשור האחרון, האג"ח אמריקאי השיגו בתקופה המקבילה תשואה ממוצעת של 2.9%. ובחיתוך זמנים קצר יותר המגמה הזו אף חדה יותר. לדוגמה, אגרות החוב של ממשלת ארצות הברית עמדו באוגוסט 2017 על תשואה שנתית ממוצעת של 2%, לקראת אוגוסט 2018 התשואה השנתית הממוצעת על אגרות חוב אלה עומדת סביב -3%.
אבל הנתון המשמעותי ביותר הוא שיעור הריבית הצפוי. באופן חריג ונדיר שיעור הריבית בארצות הברית גבוה מזה שבישראל. בגלל הגידול באינפלציה בארצות הברית הצפי הוא שמגמת הריבית לא תתהפך ועד סוף 2018 שיעור הריבית בארצות הברית יעמוד על 1.5% בעוד הריבית בישראל לא צפויה להשתנות דרמטית והיא צפויה לעמוד על 0.25%-0.5%. מצב זה הופך את ההשקעה באג"ח אמריקאי לאטרקטיבית יותר.
עליית הריבית מעלה את מרווחי האג"ח
בהשקעות אג"ח יש לריבית השפעה רבה על המרווחים. כך למשל באג"ח אמריקאי מסוג תל בונד המרווח שנרשם היום עומד על כ- 1.3% כאשר רק לפני חצי שנה הוא עמד על כ 1.2% גם בחינה של אג"ח חברות אמריקאיות בדירוג AA מגלה תמונה דומה במגמת פתיחת המרווחים, כאשר המרווח היום בין אגח חברות לאג"ח משלתי עומד כיום על 0.4%, ואילו לפני חצי שנה עמד המרווח על כ-0.3% בלבד, בשני המקרים אומנם נפתח פער של 0.1%, אך מכיוון שהפער בארה"ב מלכתחילה היה נמוך יותר אז שיעור הגידול במרווח בארה"ב גדול לאין שיעור מהגידול בארה"ב.
ב'טופ אלפא' אנו סבורים שמגמה זו של אטרקטיביות האג"ח האמריקאי ובמקביל מגמה נוספת של התחזקות הדולר האמריקאי צפויות להימשך בעתיד הנראה לעין. לאור זאת החלטנו להסית חלק מהחשיפה האג"חית בהשקעות לקוחותינו לכיוון השקעה באג"ח אמריקאי וכפועל יוצא נוצרה גם חשיפה דולרית. אין ספק שמהלך זה שהוחל כבר מתחילת השנה תרם לגידול התשואות בקרב המשקיעים שאנו מנהלים בנאמנות את כספם.
הסקירה/ות לעיל, הינה עבודת מחקר שהוכנה על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות טופ אלפא ניהול תיקי השקעות בע"מ. בידי רו"ח בועז צליח בעל רישיון ניהול תיקים מספר 01601 ובוצעה בהסתמך על מידע פומבי גלוי לציבור המתבסס על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרי מוצא ו/או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים .כמו כן 'עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע המוצג לעיל, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו לכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ -בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע -לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לא להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע לעיל וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. אין באמור במסגרת המידע לעיל כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי.