דלג למרכז העמוד (מקש s) דלג לעמוד יצירת קשר (מקש 7) דלג לעמוד מפת האתר (מקש 8) דלג לעמוד נגישות (מקש 9)
תפריט

נא להכיר – שיטת השקעות ערך

הרפורמות במערכת הפיננסית הפכו את שוק ההון בישראל לנגיש מתמיד, והציבור, באמצעות בתי ההשקעות, מזרים מיליארדי שקלים לבורסה. כשההשקעה בבורסה נעשית באופן מקצועי, הרי שלאורך זמן, היא מוכיחה את עצמה ככדאית ברוב המקרים, אך צריך לזכור שהיא גם מלווה בסיכונים. במאמר זה נסקור תפיסת השקעה שעשויה לצמצם מאוד את החשיפה לסיכונים ולאפשר לכם להגדיל את הסיכויים לייצר תשואות נאות לאורך שנים. לתפיסה הזו קוראים 'השקעה במניות ערך'.

להשקיע בחברות ולא במניות

מה הן בעצם 'מניות ערך' ובמה הן שונות מסתם מניות "מוצלחות"?
כדי לענות על השאלה הזו נחזור למקורות ולסיבות בגינן הומצא מוסד הבורסה. במקור, הבורסות לא נוסדו כדי שמשקיעים זריזים יוכלו לעשות כסף קל. הן נוסדו ככלי עזר לחברות, כדי שיוכלו לגייס הון לפיתוח פעילות ממשית, שבבוא היום תפיק רווחים, שיחולקו למשקיעים (רוכשי המניות). השוק בו החברות מגייסות כסף נקרא "ראשוני", פעילות הגיוס נקראת "הנפקה" ולצורך קיומו איננו חייבים בורסה. עסקאות ההשקעה בשוק הראשוני מתקיימות בין החברות לבין המשקיעים בהנפקות.
מדוע אם כן קיימות הבורסות? ובכן, השוק בו נסחרים ניירות הערך של החברות המנפיקות, לאחר ההנפקה, נקרא השוק "המשני", וקיומו נועד להקל על המשקיעים בהנפקות לממש את ניירות הערך שרכשו בהנפקה.
קיומו של השוק המשני נועד למעשה לשרת את השוק הראשוני ובכך לתרום לצמיחה הכלכלית במשק.
בפועל, רוב הפעילים בבורסה רואים בה בעיקר פלטפורמת מסחר וכלי ליצירת רווח מהיר, הם נוטים לשכוח את התכלית המקורית, וחבל. משקיע שתמיד יראה לנגד עיניו את התכלית, גם יבחן את החברות עצמן, ולא יסתפק רק בסקירת ביצועי המניה בבורסה, והוא בדרך כלל יצליח בהשקעותיו לטווח הארוך.
מי שתמיד זוכר את העניין הוא איש העסקים וורן באפט שאמר פעם: “Only buy something that you’d be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years.” במילים אחרות, באפט אומר שמבחינתו יסגרו את הבורסה לכמה שנים, מפני שהוא משקיע בחברות טובות ופחות חשוב לו המצב העכשווי של המניה.
תפיסת ההשקעה של וורן באפט מכונה – 'השקעה במניות ערך' ואם לתמצת אותה במילותיו הוא: "כל הרעיון בהשקעות בשוק ההון הוא בחירת מניות טובות במחירים טובים, ולהישאר איתן כל עוד הן חברות טובות."
הרציונל של באפט פשוט: בטווח הארוך שוויין הכלכלי של חברות מנצח את שווי השוק שלהן בבורסה ולא להיפך. חברה יציבה שאין עליה איום ממשי באופק תמשיך להיות כזו גם במקרה של טלטלה בשוק ההון ויותר מכך גם במצב של מיתון כלכלי. אם ניירות הערך של חברה כזאת (לא רק מניות אלא גם אג"ח וניירות ערך נוספים) נרכשו בהנחה ביחס לשווין הכלכלי, הרי שהסיכויים נוטים לטובתנו. ככל שהחברה יציבה יותר וככל שההנחה גדולה יותר כך הסיכויים ישתפרו עוד יותר.

חברה טובה חשובה מ"מניה טובה"

'הסוד' הזה פשוט, ועדיין רק משקיעים ויועצי השקעות מעטים נותנים משקל רב לפרמטר הזה בבואם לבנות תיק השקעות. הבעיה היא שרוב מערכות המידע שנגישות למשקיעים אדישות למידע הזה. בדרך כלל מה שמוצג למשקיע הוא מחיר המניה וגרף הביצועים שלה, וכשזה המצב, קל לשכוח שמאחורי הגרף הזה קיימת חברה חיה ונושמת, אשר הביצועים והאתגרים בעולם הממשי הם הקובעים את מאזן הרווח וההפסד שלה. הסיבה לכך שמרבית מנהלי ההשקעות לא מייחסים חשיבות רבה לחברת האם, ומסתפקים בבחינת גרף המניות, היא שבטווח הקצר אין תמיד קורלציה בין ביצועי המניה לבין מצב החברה. ולעיתים, השינויים בערך המניה לא באמת משקפים את הפעילות ואת השווי הממשי שלה, אלא מונעים כתוצאה מתהליכים אחרים. מאחר שחלק ניכר מהמשקיעים מתייחסים לבורסה כאל מכשיר השקעה לטווח קצר, יש מגמה בקרב הסוחרים וחברות ההשקעה לעקוב אחר המדדים ולנסות לנבא תהליכים בטווח הקצר.
התוצאה הפרדוקסלית היא, שלפעמים בטווח הקצר, דווקא מניות של חברות טובות ורווחיות, בעלות אופק מבוסס וחיובי, מדשדשות בבורסה, ואילו מניות של חברות שפועלות ללא ודאות כלכלית עתידית מבוססת, אלא על בסיס של "הייפ", רושמות ביצועים יפים בבורסה ומושכות אליהן משקיעים נלהבים חדשים. וורן באפט אומר על כך ש"בטווח הקצר הבורסה היא קלפי ואילו לטווח ארוך היא משקל".

למה להקשיב לוורן באפט?

פשוט מאוד – בוא נסתכל על השורה התחתונה. בזכות אימוץ גישת השקעות הערך ויישומה המוצלח הפך באפט לאחד האנשים העשירים והמשפיעים בעולם.

חברת ההשקעות שלו ברקשיר הת'אווי השיגה תשואה שנתית ממוצעת של כ-20% ומצטברת של כ- 2,000,000% מאז 1965 (!). לאורך הדרך היו תקופות קצרות של שנים בודדות בהן הוא פיגר ביחס לשוק, אבל במבט ציפור לאורך השנים ההצלחה שלו היא לא פחות ממדהימה. הוא השיג זאת בזכות היכולת האנליטית שלו לזהות הזדמנויות במניות ערך משולבת ביכולת הרגשית שלו להמתין בסבלנות תוך התעלמות מרעש ו'מניות רייטינג'. אנו בבית ההשקעות טופ אלפא מאמינים בגישה זו ולפיכך אנו מנהלים את תיקי ההשקעות שלנו לאור משנתו זו.

איך מזהים הזדמנויות במניות ערך?

העיקרון, כאמור,  פשוט. בפרקטיקה העניין מורכב הרבה יותר. מאחר שמניות ערך אינן מניות טרנדיות שמגלמות הזדמנות לטווח קצר ושאותן קל לזהות, הרי שנדרשת עין מקצועית ומיומנת כדי שמניית הערך וההזדמנות הגלומה בה לא יחלפו מתחת לרדאר. יתרה מכך, הזדמנויות ההשקעה במניות ערך נקרות תכופות כתוצאה של כשל שוק זמני, מי שיזהה כשל שוק זה ויגיב מהר – ירוויח. חלון ההזדמנויות בו כשל השוק מספק 'מרווח ביטחון' להשקעה יכול להיות קצר והוא דורש מהמשקיע יכולות דינאמיות גבוהות. השילוב בין ניתוח אנליטי איכותי לבין דינאמיות גבוהה זה בדיוק מה שאנחנו בטופ אלפא מתמחים בו.

אנליזה לחברה ולא למניה

הזדמנויות כאלה נוצרות בכמה סיטואציות. לפעמים הסיבה היא פוליטית. למשל, ביום הברקזיט, כשהשווקים היו בפאניקה והמשקיעים ישבו על הגדר, אנו בטופ אלפא כינסנו את ועדת ההשקעות שלנו והחלטנו לרכוש מניות של בנקים כמו קרדיט סוויס, HSBC ו-RBS. המגמה הכללית סחפה גם את המניות שלהם למטה והן נמכרו באותו יום במחירים נמוכים משמעותית ולנו היה ברור שמדובר בתמחור חסר. המקרה הזה מלמד כלל חשוב נוסף שאנחנו בטופ אלפא משתדלים לקיים – להשקיע מחוץ לעדר. משקיעי ערך מוצלחים יימנעו מקניה ומכירה של מניות רק בגלל ש "כולם עושים זאת".
סוג נוסף של כשל שוק יכול לקרות בעקבות אירוע  ספציפי בחברה מסוימת, שמתורגם ע"י מרבית המשקיעים וחברות ההשקעות באופן לקוי. כך לדוגמא, בעקבות משבר בזק וחקירת אלוביץ' ע"י הרשות לניירות ערך, ניתחנו את מצב הקבוצה והחלטנו להיחשף לשתי אגרות חוב של החברה שמחירן ירד בעקבות האירועים באופן דרסטי. החלטה שבדיעבד הוכחה כהשקעה חכמה. בכל המקרים האלו, האנליסטים שלנו התמקדו בחברות והבינו את הערך והפוטנציאל הממשי שלהן. הם גם זיהו שבאותה נקודת זמן מחיר המניה היה בתמחור חסר ביחס לשווי האמתי של החברה. אלו הן ההזדמנויות שמשקיעי הערך מחפשים ואנו בטופ אלפא מאמינים בגישה זו.
לגישתנו, בסופו של יום 'השקעה במניות ערך' היא השיטה היחידה שבאמת מבטיחה תוצאות בטווח הארוך. זאת כשהיא מבוצעת ע"י מנהלי השקעות ואנליסטים עם אוריינטציה והתמחויות מיוחדות.

הסקירה/ות לעיל, הינה עבודת מחקר שהוכנה על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות טופ אלפא ניהול תיקי השקעות בע"מ. בידי רו"ח בועז צליח בעל רישיון ניהול תיקים מספר 01601 ובוצעה בהסתמך על מידע פומבי גלוי לציבור המתבסס על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרי מוצא ו/או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים .כמו כן 'עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע המוצג לעיל, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו לכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ -בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע -לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לא להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע לעיל וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. אין באמור במסגרת המידע לעיל כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי.

יש לך שאלה?