דלג למרכז העמוד (מקש s) דלג לעמוד יצירת קשר (מקש 7) דלג לעמוד מפת האתר (מקש 8) דלג לעמוד נגישות (מקש 9)
תפריט

ניהול השקעות פסיבי- האם יש דבר כזה?

בניהול השקעות קיימות שתי שיטות מובילות, ההשקעה האקטיבית וההשקעה הפסיבית. כל חוסך מחליט איזה מהמסלולים מתאים יותר עבורו על פי רמת הסיכון שמתאימה לו, היקף הסכומים שהוא מעוניין להשקיע ותקופת ההשקעה.

המצדדים בשיטת הניהול הפאסיבי מדגישים שבניהול אקטיבי הכולל סיכונים נוצרים רווחים שמתקזזים בסופו של דבר על ידי תשלום דמי הניהול הגבוהים כך שבשורה התחתונה לא גורף המשקיע רווחים או שמדובר ברווח של סכומים לא מהותיים שהוא מוסיף.

מסלול פסיבי

באופציה זו בוחר החוסך לחלק את הונו בכמה סוגי השקעות כדי לא לשים את כל הביצים בסל אחד. הוא רוכש לדוגמה תיק אגרות חוב הכולל מניות קונצרנים ואגרות חוב ממשלתיות, מניות של מדדי תל אביב 125, 35 וגם מניות אמריקאיות של 500 s&p . כך נצמדים למדדי השוק באפיקי ההשקעה השונים של המניות והאגרות השונות.

באפשרות זו של השקעה פסיבית, אין שינויים תהומיים לכאן או לכאן כמו בניהול האקטיבי אך יש תשואות עקביות עקב תשואות המדדים המגיעות לאורך כל תקופת החיסכון.

החשיבה הבסיסית היא אילו מדדים יש לכלול בתיק ההשקעות. ברוב המקרים ייבחרו מדדים בעלי פיזור רחב כך שגם אם אחד מהם יאבד חלק מערכו, שאר המדדים יעלו אותו שוב לרמה גבוהה יותר .

המדדים המובילים בתיקי ההשקעות הסולידיים הם בדרך כלל מדדי תל בונד, תל אביב 100 מדד הדאו ג'ונס ואחרים, תוך בחינה מעמיקה של אורכו של נתיב ההשקעה, התשואה הצפויה והתאמת סוג ההתנהלות לאופיו של המשקיע.

ניהול השקעות פסיבי האם יש דבר כזה

השפעות של התנודתיות בערכי המניות במשק

מגמת ההשקעה הפסיבית מוכיחה עצמה כיעילה ביותר בתקופות שבהם קיימת תנודתיות רבה בשוק ההון. גורמים שונים מדיניים ביטחוניים עסקיים ואחרים משפיעים בצורה ישירה ומהירה על המניות ויוצרים את השינויים הקיצוניים לכאן ולכאן. המשקיעים הפאסיביים מושפעים פחות מהשינויים בשערי המניות לעומת המשקיעים האקטיביים החווים נפילות או עליות בשיעורים ניכרים.

סוגי המשקיעים

ההחלטה העקרונית אם להצטרף למסלול הפסיבי או האקטיבי תלויה באופיו של המשקיע ובהחלטות האישיות שהוא מקבל לגבי אופן ניהול כספו.

אדם שהוא בעל ידע בתחום המניות, מודע לפעילות של המניות השונות על פי תחומי הפעילות שלהם ויש לו זמן במהלך היום לראות מה קורה עם כל אחת מהן ביום המסחר, יוכל לבחור במסלול האקטיבי ולהיות עם היד על הדופק. הוא בוחר במסלול בעל רמת סיכון גבוהה היכול ליצור שינויים מהותיים בערכו של תיק המניות שלו בכל יום.

לעומת זאת אדם שאינו בעל ידע רב בתחום המניות, או שאין לו את הזמן לבדוק במהלך היום מה קורה עם כל מניה או אגרת חוב כדי לבצע מכירות או קניות מידיות, עדיף שיבחר במסלול הסולידי.

באופציה זו התנודתיות אינה תהומית, ערכו של תיק ההון לא משתנה באופן קיצוני אך הכסף שומר על ערכו, אחוז השינוי השנתי אינו גדול אך מצד שני החוסך שקט כיוון שהסיכוי שהוא עלול לאבד נתח משמעותי מהממון הקיים ברשותו שהוא עבורו את הביטחון הכלכלי, כמעט אינו קיים.

התנהלות שוק ההון בישראל

אילו כל המשקיעים היו פסיביים, לא היה אפשר לקיים פעילות תוססת בשוק ההון, הכוללת את כל התנודות היומיות והשנתיות עקב ההשפעות המכריעות של הפעילות העסקית של כל אחת מהחברות ושל הגורמים סביבה המוסיפים גם הם לערכה של המניה ולמגמת העלייה או הירידה.

יועצי ההשקעות המנוסים והמיומנים יודעים במקרים רבים מהו הכיוון הצפוי לכל מניה אך לא תמיד. לעתים מתרחשת בסופו של דבר מגמה שונה שלא הייתה צפויה מראש והיא משפיעה רבות על כל המשקיעים האקטיביים.

יש לך שאלה?